Wszystko, co trzeba wiedzieć na temat octu winnego
Tak podobny do wina ocet winny jest też pełen wielu wartościowych właściwości. Przyprawa ta jest dość często stosowanym dodatkiem do sosów, deserów i marynat. Dzięki kwasowemu odczynowi dodanie octu winnego do pożywienia wpływa na wydłużenie trwałości. Dodatkowo wzmacnia on walory smakowe oraz nadaje potrawom niepowtarzalny aromat. Co jeszcze powinieneś wiedzieć na temat octu winnego?
Z czego wytwarzany jest ocet winny?
Ocet winny w naturalnej formie wytwarza się dzięki przeprowadzaniu procesu fermentacji białych lub czerwonych winogron, które mają wpływ również na jego zabarwienie. Do fermentacji potrzebne są drobnoustroje odmiany Acetobacteriace. Cały proces jest złożony z dwóch etapów – w pierwszym po odcięciu dostępu do tlenu cukier z winogron przekształca się w alkohol, a w kolejnym kroku powstałe wcześniej wino pod wpływem czasu staje się kwasem octowym zwany octem. Na ogół jego moc oscyluje w granicach 2-11% i jest wynikiem poziomu fruktozy w winogronach, ale też dokładności w prowadzonym procesie fermentacji i czasu. Krótszy czas fermentacji daje słabszy ocet o słodszym smaku.
Ocet winny to produkt, który ma niewielkie ilości kalorii oraz składników odżywczych. W zależności od gatunku, w jednej łyżeczce płynu jest minimalnie 2, a maksymalnie nawet 15 kcal. Pamiętajmy, że wszelkie produktyz małą kalorycznością (takie jak ocet destylowany) nie mają żadnej wartości odżywczej.
Ocet winny i jego wpływ na zdrowie
Ocet winny to produkt o całym wachlarzu właściwości leczniczych.
W czym pomaga ocet winny?
Ułatwia regulowanie poziomu cukru w organizmie – badania przeprowadzane na ludziach dowiodły, że spożycie octu winnego jest w stanie powodować obniżanie nie tylko poziomu cukru we krwi, ale też poziomu insuliny, który wzrasta niedługo po spożyciu posiłku.
Posiada działanie antybakteryjne – dzięki antybakteryjnemu działaniu sprawdza się na wypadek grzybicy paznokci albo brodawek oraz różnych dolegliwości. Jest on przy okazji niezastąpiony jako miejscowy lek przy poparzeniu i infekcjach skóry.
Ma wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu – u myszy, po podaniu im octu odnotowano niższy poziom cholesterolu. Oczywiście do udowodnienia tej zależności potrzebne są bardziej zaawansowane badania, jednak pierwsze wyniki testów są bardzo optymistyczne.
Wspomaga kontrolowanie wagi – przeprowadzone badania pokazują, że spożywanie octu tuż przed jedzeniem jest w stanie zwiększać uczucie sytości, a w efekcie doprowadzać do zmniejszania spożycia kalorii, co może skutkować późniejszą utratą wagi.